Födelsedagsfirande i dagarna tio

2018-05-08

Maj är månaden då Carl von Linné fyller år och de linneanska trädgårdarna och Linnés Uppsala firar honom med olika evenemang under en dryg vecka. Firandet börjar på Linnés Hammarby på den julianska födelsedagen 13 maj och avslutas i Linnéträdgården på den gregorianska födelsedagen 23 maj. Däremellan hinner vi med en trädgårdsfest med rekordstort antal medverkande och förhoppningsvis också rekordstort antal besökare.

En surrande Hammarbydag

Sibirisk nunneört på Linnés Hammarby, blommar tillsammans med många andra vårblommor i maj. Foto Lotta Saetre Uppsala universitet.Nu på söndag 13 maj väntar Hammarbydagen, då vi bjuder in till visningar av mossor, lavar, vårflora, kulturreservat, bikupor och arbetsrum. Besökare kan också passa på att fika i äppellunden, smaka lokal honung, gå på tipspromenad, se den nyöppnade utställningen med Gunnar Brusewitz illustrationen eller bygga en insektsholk.

1700-talsfest och växtmarknad med närhet till ån

1700-talsfest med växt- och hantverksmarknad i Linnéträdgården.Helgen därpå blir det händelserik trädgårdsfest i och omkring Linnéträdgården. Sällskapet Gustavs skål och dansgrupperna Branuicula och Grevinnan Brahe bjuder på 1700-talsdans och dräktvisningar. Knut Knutson från Antikrundan kåserar kring familjen Linnés möbler och föremål. På  växt- och hantverksmarknaderna kommer ett 40-tal försäljare erbjuda sylt, saft, bröd, ost, kryddor, fårskinn, smycken, olivolja, konsthantverk, pioner, ridarsporrar och många andra fina trädgårdsväxter. I år har trädgårdsmarknaden växt och kommer att hållas på trädäcket längs Fyrisån. Iramningen kommer verkligen att bli fantastisk!

Linnés Uppsala är också glada att kunna erbjuda ett stort antal aktiviteter för barn, ungdomar och familjer: visningar, expeditioner, tecknar-workshop, holkbygge, tipspaddling och experiment. I år kommer vern Uppsalas skräpkör och skräpspel att medverka under trädgårdsfesten.

Dagen avslutas med ett gästspel av Revolve Performance Art Days, med verket Corus till ”The Ark of Covenant” av Katarzyna Kozyra. Där undersöks arvet efter Carl von Linné ur ett okonventionellt perspektiv – Linnés dotter dirigerar Beethovens 9:e symfoni där Uppsala kammarkör framför stämmorna som djurläten.

För fullständigt program, se linneuppsala.se.

Pollen, bin och honung på Linnés födelsedag

På den gregorianska födelsedagen bjuder vi in skolorna till en föredrags- och visningsdag på temat pollinatörer och mat. Och till kvällen blir det föredrag av Apotekarsocieteten och av vår lokala biodlare.