Uppsala linneanska trädgårdar

Rapport från näckrosens blomning

2017-08-18

Under två nätter har nu Victoria-näckrosen blommat. Onsdag kväll med vit blomma som slöt sig torsdag morgon. Under torsdagskvällens extra öppethållande i Tropiska växthuset öppnade den sig igen, den här gången mustigt rosa. Strax innan växthuset stängde skar trädgårdsmästarna av blomman för att avslöja dess hemlighetsfulla inre.

Jättenäckrosens gäckande blomning lockar alltid stora mängder besökare till Tropiska växthuset. Det är oftast väldigt svårt att förutse vilken dag och vilken tid knoppen ska öppna sig. När den väl gör det visar sig en stor vit näckrosblomma. Vi tror att nästa blomma visar sig lördag kväll, men möjligen blir det redan under fredagen.

Victoria cruziana, med första nattens vita blomma, i Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. Foto Lotta Saetre, Uppsala universitet.
Första nattens vita blomma.

Den vita blomman doftar lite ananaslikt (lite åt krusbärshållet tyckte botanisten som  luktade på den senaste blomman). Skalbaggar lockas till blomman av doften och den extremt förhöjda temperaturen i blomman. När den öppnar sig på kvällen i det vilda är utetemperaturen 25-26°C medan blommans temperatur kan vara närmare 35°C genom en biokemisk reaktion som sker i bihangen runt pistillen och i delar av ståndarna.

Den rosa blomman på Victoria cruziana i genomskärning. Bihangen på pistillen syns som en tydlig krans. Det är de som lockar till sig hungriga och frusna skalbaggar. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. Foto Per Erixon, Uppsala universitet.
Det bandybollsstora hålrummet i jättenäckrosens blomma, med en krans bildad av pistillens bihang.
Under andra natten mognar blommans ståndare och släpper ifrån sig pollen. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. Foto Per Erixon, Uppsala universitet.
Ståndarna har släppt ifrån sig pollen som har landat på pistilernas bihang.

Skalbaggarna blir under dagen instängda i det bandybollsstora hålrummet i blomman. Baggarna parar sig och äter av de stärkelserika pistillbihangen. Under dagen mognar ståndarna och skalbaggarna blir pudrade med pollen.

Här är den rosa blomman på Victoria cruziana i Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.
Här är den andra nattens rosa blomma nästan helt utslagen.

När den rosa blomman öppnas andra natten tar de sig ut och flyger iväg för att återigen attraheras av en doftande, varm, vit blomma. De överför då pollen till den mogna pistillen. Skalbaggarna belöning för pollinationstjänsten är dels mat, men kanske främst värme som ökar deras aktivitet. Eftersom insekter är växelvarma kan de inte själva generera någon värme utan är helt beroende av omgivningens temperatur.