Ett surrande år summerat

2018-11-16

Under 2018 har vi i de linneanska trädgårdarna fokuserat på pollination och pollinerande insekter. Vi har byggt och visat upp fjärilsholkar, bihotell och humlebon. Våra botanister och trädgårdsmästare har berättat om vilka växter besökare kan odla i sina trädgårdar för att gynna våra små men viktiga trädgårdsarbetare. Vid flera av trädgårdarnas evenemangsdagar har lokala biodlare deltagit. Besökare har också kunnat träffa Entomologiska föreningen, Naturskyddsföreningen och andra insektsexperter. Vi kan se tillbaka på en säsong med många trevliga möten, avslutad med en fjärilsutställning som blev en riktig publiksuccé.

Körsbärsblomman i Botaniska trädgården har haft besök av en pollinatör!. Foto Petra R Reichler, Uppsala universitet.Att sprida kunskap och locka till nyfikenhet

Under sportlovet och ytterligare tre evenemangsdagar byggde vi holkar och hotell till fjärilar, humlor, blomflugor och vilda bin. Vi hade också besök av Småkrypsspanarna vid två tillfällen under säsongen. De håvade vatteninsekter och flygande pollinatörer tillsammans med nyfikna barn. I samband med äppelblomspicknick och marknader tog vi hjälp av författaren till boken "Trädgårdsmyller", Christina Winter. Hon delade med sig av sina kunskaper om solitärbin, blomflugor och myllrande trädgårdar. Titta gärna in på vårt instagramkonto, där ni hittar många av Christinas fina bilder!

Murarbi i Botaniska trädgårdens insektshotell. Foto Christina Winter.

Dessutom höll Apotekarsocieteten i våras ett föredrag om honung och pollen. Besökare har dessutom kunnat träffa vår lokala biodlare på de flesta av våra evenemangsdagar, där de har deltagit med visningskupor och provsmakning av honung. De har även slungat honung vid några tillfällen både hos oss och på den egna gården. Många har också lyssnat på våra trädgårdsmästare och botanister när de har pratat pollination och ekologisk odling. Vi vill rikta ett tack till Naturskyddsföreningen i Uppsala och Entomologiska föreningen som även de har varit inblandade i vårt publika program.

Inspiration

Humla på en ärtväxt (Baptista sp.) i Botaniska trädgården. Foto Christina Winter.

Det har varit ett fantastiskt år med ett intensivt surrande i våra parker och trädgårdar. I köksträdgård, entrérabatter, barockträdgård, pollinationsrabatt och skolträdgård har det varit fullt med blomflugor, bin och humlor. För den som söker inspiration till den egna trädgården rekommenderar vi ett besök på vår hemsida (botan.uu.se/ pollinera-mera/). Där finns en växtguide och en lista över några av de sommarblommor som vi har odlat för att gynna pollinatörer. Dessutom har vi samlat information om biologisk mångfald och om pollinatörerna i trädgården där.

Bi som samlar pollen i Botaniska trädgården. Foto Petra H Reichler, Uppsala universitet.

Även under 2019 kommer vår pollinationsrabatt (nedanför Tropiska växthuset) och vår köksträdgård locka till besök och förhoppningsvis ge idéer till hur hemodlare kan kombinera nytta med skönhet. Att samplantera grönsaker med blommor som lockar till sig pollinatörer och andra nyttodjur har visat sig vara väldigt framgångsrikt hos oss.

Delaktighet

Trollslända fotograferad av Fredrik Tegnér, publikens favorit i utställningen Surrande parker och trädgårdar.

Under försommaren ordnade vi en fototävling på temat Surrande parker och trädgårdar. Av drygt fyrtio fotografer valde vi ut tio som fick ställa ut sina vackra bilder på Linnés Hammarby. Besökarnas favorit blev Fredrik Tegnérs trollsländebild. Den påminner en del om Floristen och fotografens konstfotografier som hängde i Linnéträdgårdens orangeri hela sommaren. Bilden finns att se på vår hemsida: http://botan.uu.se/utstallningar-evenemang/utstallningar/

Grand finale

Vi avslutade vårt pollinationsår med en fjärilsutställning i Tropiska växthuset. Utställningen med tropiska fjärilar som flög fritt i Victoriasalen blev en stor publiksuccé. Den lockade 1200 barn och 2600 vuxna till växthuset. De fick se fjärilar pollinera eldkronor, bananplantor och porslinsblommor. Fjärilarna har varit en utmärkt utgångspunkt för att prata om pollination med besökare i alla åldrar.

Tropisk fjäril i släktet Heliconius på en näckros i Tropiska växthuset. Foto Petra H Reichler, Uppsala universitet.

Tack alla besökare, föreningar och kollegor runt om i Sverige som gjorde att Pollinera mera och Surrande parker och trädgårdar blev så lyckat!