Klockor, liljor och tulpaner 2019

ökåret 2019, bild Sven Harry Holmberg

Utställning, evenemang, visningar och workshops

Under två års tid har vi sett över och utvecklat Botaniska trädgårdens samling av lök- och knölväxter. Vi har sått, planterat om och köpt in snödroppar, blåstjärnor, porslinshyacinter, klockliljor och narcisser. I år kommer trädgårdens rabatter och gräsmattor att bjuda på många nyheter.

Under 2019 bjuder vi dessutom in till föredrag, visningar, utställningar och aktiviteter med lök och knöl i fokus. Träffa experterna, handla rara knölar, teckna med konstpedagogen, odla och njut av fägringen!

Välkomna att dela ett färgsprakande 2019 med oss!

UTSTÄLLNING – VISNINGAR – EVENEMANG

18-22 februari kl. 11-16 Sportlovskul: Måla akvarell

Teckna blommor, blad, lökar och knölar med inspiration från växtvärlden. Måla akvarell med proffset!

  • Kl. 11-16: Tecknarverkstad i vinterträdgården. Rita själv eller färglägg i målarboken! Passar för alla åldrar.
  • Kl. 13-15: Lärare från universitets ritsalar på plats med akvarellpennor och skissblock. För dig över 6 år.

En tors i april kl. 18 När vårlöken poppar upp

Visning av de första vårlökarna som tittar upp i rabatterna. Datum för visningen meddelas en vecka i förväg på hemsida och facebook. Start vid Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. 

En torsdag eller söndag i april Sippor, tulpaner och nunneört

Visning när vårlökar och -knölar tittar upp i rabatter och gräsmattor. Datum för meddelas en vecka i förväg. Linnéträdgården.

16-18/4 kl. 11-16 Påsklovskul: Pyssla tulpaner i ull

Kom och tova ull att skapa färgglada tulpaner av! Grävling naturprodukter besöker Tropiska växthuset och hjälper barn 6-15 år att skapa hållbart påskpyssel. Botaniska trädgården. 

Onsdag 1 maj kl. 12.30 Vårblomning hos Linné

Säsongens första dag i Linnéträdgården. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. Linnéträdgården.

En tors i maj kl. 18 Vildtulpaner, klockhyacinter och blåstjärnor

Visning av vilda arter och vackra sorter. Datum för visningen bestäms en vecka i förväg och meddelas på hemsida och facebook. Start vid Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. 

Söndag 12 maj kl. 11-17 Hammarbydagen

Möt våren längs kulturstigen. Följ med på visningar av sippor och vårlök. Få hjälp att artbestämma mossor och lavar. Vandra längs kulturstigen. Bygg bibatterier. Linnés Hammarby.

Torsdag 29 augusti kl. 18 Mellan Skylla & Karybdis 

Farmaceuten delar med sig av sin kunskap om medicinal-växter med fokus på råttgift, oxdödare och hjärtmedicin. Linnéträdgården.

Söndag 1 september Botans dag med växt- och matmarknad

Växt- och matmarknad. Träffa trädgårdsmästare och botanister, i köksträdgård och lökrabatter. Fynda växter till din trädgård. Få råd och tips om odling. Var med i årets odlartävling. Njut av söta pelargoner eller köp hem ostar och grönsaker från Bondens matmarknad. Botaniska trädgården.

Torsdag 18 september kl. 19.00 Allt om vitlök

Föredrag av vitlöksexperten Åke Truedsson. Lär dig mer om ’Messidor’, ’Thermidrome’ och ’Leningradskij’. Byt fröer, lökar och knölar. Plats: Stenhagenbiblioteket

28 oktober - 1 november Höstlovskul: Plantera julens lökar

Väck julens lök så att den blommar till jul. Plantera i kruka, skapa och dekorera en strut som gre löken mörker och lockar till blomning. För barn 6-15 år. Tropiska växthuset. Botaniska trädgården.

Söndag 10 november kl. 12-16 Museidag i regnskogen

Vässa smaklökarna. Gå på upptäcktsfärd bland växter från södern. Fri entré till alla Uppsalas museer. Se www.uppsalasmuseer.se för program – tema smak.

23 november -1 december Julefröjd i orangeriet

Ta en paus i julförberedelserna. Njut av blommande lökar, ljus och väldoft. Inspireras av årets julgrupper, beundra förskolebarnens kreativa julpynt eller köp med dig en amaryllis hem.Öppet fredag-söndag 11-17. 

  • Lördag 30 november kl. 13: Amaryllis, hyacint och iskonvalj – hur farliga är våra vanliga julblommor? Föredrag av Sonny Larsson från Giftinformationscentralen.

Utställningar

  • 1 maj – 29 september Bulbi Rudbeckii
    Botaniska illustrationer ur Blomboken, Linnéträdgården