Uppsala linneanska trädgårdar

Utställningar i de linneanska trädgårdarna

På våra fasta utställningar kan du lära dig mer om Carl von Linné och hans vetenskaper, om familjens liv på Hammarby, i trädgården och i staden.

Under somrarna ordnar vi konstutställningar utomhus och inomhus i Linnéträdgården, på Linnés Hammarby och i Botaniska trädgården.

Du kan söka i vår växtdatabas över växter i Botaniska trädgården och lära dig mer om några av de växter som finns kvar på Linnés Hammarby sedan 1700-talet. I artiklarna om veckans växt kan du lära dig mer om många av Botaniska trädgårdens växter.

Ingen pågående utställning

Vi planerar just nu för 2018 års utställningar.

Om du är intresserad av att ställa ut konst i Botaniska trädgården, Linnéträdgården eller LInnés Hammarby vänligen kontakta Per Erixon.

BVC för de inre tillväxtkurvorna

Varmt välkommen till utställningen ”BVC för de inre tillväxtkurvorna” där konst och forskning samverkar för att främja upplevelser, dialog och reflektion kring små barn och deras möjligheter. Hjärnan skulpteras fram i mötet med omvärlden: konst och forskning visar hur!

Konstverken lyfter betydelsen av vår kropp, vår fantasi och nyfikenhet för vår hjärnas tankeförmåga. Alla bjuds in att uppleva konstverken, delta i samtal och komma med förslag hur vi tillsammans kan fortsätta utforska barnets upplevelser och plats i samhället.

23 september – 1 oktober

Öppet för allmänheten 23-24 september samt 30 september – 1 oktober, kl 13.00–15.00. Botaniska trädgårdens Orangeriet. Ingång via pelartrappan. Fri entré.

För gruppbokningar, kontakta Anette Andersson, anette@artikel31.se.

23 september, kl. 14.30. Officiell invigning och presentation: 
”Hjärnan skulpteras fram i mötet med omvärlden”. Gustaf Gredebäck, Barn- och Babylabbet, Anna Sarkadi, CHAP och Anette Andersson, Artikel 31.

BVC för de inre tillväxtkurvorna är ett samarbete mellan Uppsala Barn & Babylab, forskargruppen CHAP - Barnhälsa och föräldraskap (Child Health and Parenting) vid Uppsala universitet och föreningen Artikel 31.

Skörden i Skafferiet

 Kom och upplev vad jorden kan ge – en mångfald av gamla godingar och nya sorter. Vi har fyllt orangeriet med kål, lök, kryddor, baljväxter, rotsaker, spannmål, tomat och chili varvat med trädgårdsmästarnas egna recept på syrade grönsaker, picklade tomater och äppelsirap. Skördeutställning i Orangeriet.

1-10 september 2017

Öppen vardagar kl. 12-17, helger kl. 11-16. Skolor är välkomna att boka besök kl. 9-12.

Visning sön 3 september kl. 13.

Kvällsöppet i samband med föredrag tis 5 september kl. 18.30 (Sara Bäckmo, Skillnadens skörd) och tors 7 september kl. 18.30 (Apotekarsocieteten).

Kulturnatten 9 september öppet till kl. 20.

Visning sön 10 september kl. 13.

Entréavgift 50 kr (inkluderar entréavgift till Tropiska växthuset).

Program för hela Skördeåret 2017.

Svenska Linnésällskapet 100 år

Följ Linnésällskapets resa från bildande, över restaurering av Akademiträdgården och professorsbostaden till dagens arbete med Linnés korrespondens och Linnémuseet. Jubileumsutställning i professorsbostaden.

20 maj - 30 september 2017

Öppet maj & september tisdag-söndag, juni-augusti måndag-söndag. Linnéträdgården, Linnémuseet.

Jag, Linné och våra samtal – Teresa Rooth

Akvarellmålningar av konstnären och illustratören Teresa Rooth, med inspiration från hennes samtal med Linné.

"Naturen rymmer mycket. Djur, växter, ljud, doft, rörelse och stillhet. Med sin mångfald ger den stor inspiration och ibland irritation. Vad skulle Linné sagt, han som hade så bra ögon. Antagligen att allt var i sin ordning. På något sätt inspirerar han mig."

1 maj - 9 juli 2017

Öppet fredag-söndag 11-17 i maj och tisdag-söndag 11-17 i juni-juli, i östra flygeln, Linnés Hammarby.

Jag, Linné och våra samtal, utställning av Teresa Rooth på Linnés Hammarby 2017.

Växtnära – Maj Fagerberg

Illustrationer av konstnären Maj Fagerberg. Utställningen visar motiv ur hennes böcker.  Hon har bland annat gjort illustrationerna i Stefan Castas böcker "Humlans Herbarium" och "Gräsen vi lever av". För "Humlans Herbarium" blev de tilldelade Carl von Linné-plaketten.

"Sedan Stefan Casta fann mina barnböcker i Illustratörcentrums arkiv har jag mestadels arbetat med floror för barn. Då, 1993, kändes det främmande att jag skulle kunna illustrera en flora men när jag väl kom igång märkte jag att den världen redan fanns i mig lika levande som lusten att skapa bilder. Jag hoppas att det kan anas i utställningen som visas på Linnés Hammarby i sommar."

15 juli - 30 september 2017

Öppet tisdag-söndag 11-17 i juli-augusti och fredag-söndag 11-17 i september, i östra flygeln, Linnés Hammarby.

Växtnära av Maj Fagerberg. Utställning på Linnés Hammarby 15/7-30/9 2017.

Linné och hans trädgård

En utställning om trädgårdens historia och Linnés vetenskapliga arbete. 

Permanent utställning, öppen maj-september. I orangeriet, Linnéträdgården.

Linné på Hammarby

En utställning om Linné och livet på Hammarby. 

Permanent utställning, öppen maj-september. I västra flygeln, Linnés Hammarby.