Familjen Linnés sommarbostad – ett genuint utflyktsmål

Gården Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Den köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Här speglas både Carl von Linnés privatliv och hans vetenskapliga gärning.

I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade. Från höjden ovanför gården kan man njuta av utsikten och drömma sig tillbaka till 1700-talets landskap.

Carl von Linnés sommarbostad – Hammarby

Carl von Linné köpte Hammarby 1758. Han tyckte att luften i Uppsala var dålig för hälsan och att där fördes för mycket oväsen. Hammarby kom att bli den privata tillflyktsort, nära naturen, som Linné hade drömt om. Här tillbringade familjen somrarna och här kunde Linné odla växter som inte tålde den alltför fuktiga jordmånen i akademiträdgården i Uppsala.

Det var också här ute, 13 km från Uppsala, som Linné tog emot studenter för privatundervisning. Det kunde då hända att den okonventionella professorn mötte dem endast iklädd nattskjorta vid morgonens första naturpromenad. Linné menade att naturen inte väntade på puder och peruker! 

Efter Linnés död bodde hans änka Sara Lisa permanent på Hammarby till sin död 1806. Gården fanns i familjens ägo tills 1879 då staten köpte Hammarby med Uppsala universitet som förvaltare.

Vi driver och utvecklar Linnés Hammarby

Uppsala linneanska trädgårdar 

Linnés Hammarby utgör, tillsammans med Botaniska trädgården och Linnéträdgården, de linneanska trädgårdarna. Verksamheten drivs av Uppsala universitet med bidrag från Uppsala kommun. 

Statligt byggnadsminne

Hammarby ägdes av Linnés ättlingar fram till 1879 då egendomen köptes av staten. Den är ett av världens äldsta personhistoriska museer. Hammarby är statligt byggnadsminne sedan 1935 och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Kulturreservatet 

Linnés Hammarby År 2007 blev Hammarby med omgivande jordbruksmark och skog kulturreservat. Här finns ängar, åkerlappar, kålgård och humlegård vilka brukas enligt gamla metoder. Kulturreservatet förvaltas av Länsstyrelsen och sköts av Sveriges Lantbruksuniversitet. I reservatet finns flera naturstigar.